National Collections Facility

The National Collections Facility project seeks to safeguard the future of Scotland's renowned national collection. 

The facility will be a place where we look after our country’s greatest art. This entirely new centre will deliver world-class services for staff, researchers and visitors. It will provide state-of-the-art spaces for conservation and study, as well as the management and distribution of Scotland’s art. 

The Design

National Galleries of Scotland are currently looking for an architect-led design team that will work with us, our communities, partners and stakeholders to deliver the National Collections Facility in Granton. The project is positioned within a framework that looks at cultural development across Scotland.

The proposed site for the National Collection Facility at Granton

The Location

The National Galleries of Scotland plan to redevelop the indicated site at Granton as the location of its new facility. This site, within the bounds of the Central Development Area of the Edinburgh Waterfront regeneration project, currently lies empty. 

View Granton on Google Maps

The B-listed Madelvic car factory is at the eastern edge of the site. Madelvic House is immediately to the east. The southern edge of the site is formed by retail units accommodating Lidl and Iceland. To the north of the site are the Places for People and Wimpey residential developments.

The facility will be a substantial high-profile development for this area and will contribute to regeneration by expanding social amenities, encouraging employment, enhancing cultural activity, and providing an economic stimulus.

 A Collection for Everyone

The new facility will make it possible for everyone to explore, discover, and engage with the national collection. The facility offers an additional 14,000m² of quality space – the equivalent of two good-sized playing fields – on the area currently available. This allows us to make the collection more accessible to the public than ever before.

Visitors at Granton Centre for Art

Alongside a vastly improved digital offering, the facility will offer a modern environment in which students, researchers and members of the public can study the collection. Amenities such as publicly-accessible libraries and research rooms, exhibition spaces, and external sculpture trails could all contribute towards opening the collection up to everyone.

Caring for the Collection

The facility offers enough quality space and security to provide a permanent home for the national collection. It will support the expansion of the collection over the next two decades and beyond. The facility will also provide modern studios for conservation and research.

Conservation staff caring for the collection

A Home from Home

The facility will be an attractive environment in which to spend time, with appropriate social spaces and amenities for visitors’ comfort and enjoyment.

There will be an opportunity to enliven the surrounding landscape with a variety of soft planting, sheltered spaces, ponds and pools.

The facility will be designed on Passivhaus principles. As Passivhaus is the world’s most rigorous energy and comfort standard, this development, one of the largest Passivhaus buildings in the world, and will undoubtedly attract global attention.