Bruce Nauman

Changing Light Corridor with Rooms

About this artwork

During the 1960s and 1970s, Nauman created various claustrophobic and enclosed spaces that were designed to disorientate his audiences. In this installation, a long corridor is shrouded in darkness, whilst two rooms on either side are illuminated by bulbs that are timed to flash at different rates. The particular length and width of the corridor, together with the intensity of the intermittent lights, function to direct our movements as we traverse the space. No longer simply passive spectators, Nauman transforms us into active participants who are nevertheless controlled and manipulated by his reconstruction of the gallery’s layout.

  • title:
    Changing Light Corridor with Rooms
  • accession number:
    AR00044
  • artist:
  • gallery:
  • object type:
  • materials:
    Wooden structure, 2 light bulbs and timer
  • date created:
    1971
  • measurements:
    304.80 x 12192.00 x 76.20 cm (dimensions variable)
  • credit line:
    ARTIST ROOMS National Galleries of Scotland and Tate. Acquired jointly through The d'Offay Donation with assistance from the National Heritage Memorial Fund and the Art Fund 2008
  • copyright:
    © Bruce Nauman / Artists Rights Society (ARS), New York and DACS, London 2018.
This artwork is part of Artist Rooms

Bruce Nauman

Bruce Nauman