The Stairwell Project

The Stairwell Project is a large-scale, permanent work situated within the Scottish National Gallery of Modern Art Two by 2009 Turner Prize winner Richard Wright.

Designed by Thomas Hamilton in 1831, the building became part of the Scottish National Gallery of Modern Art in 1994. It is one of Hamilton’s most important buildings, and the stairwells, seen from both outside and inside, are key features of his design.

Wright’s new work, within the west stairwell of the gallery, comprises several thousand individually hand-painted forms. A repetition of the same flower-like shape, the motif varies in size depending on its placement within the space.

With this new commission, Wright pays homage to a great building and its history and adds a new chapter in its continuing life. The piece sits as Wright’s most complex and ambitious work to date in Britain, and will be an important attraction for generations to come.

Supported through the Scottish Government's Edinburgh Festivals Expo Fund for Edinburgh Art Festival 2010.

About The Stairwell Project

About The Stairwell Project

More

Richard Wright in context

Richard Wright in context

More

Video

Video

More